Skam.

 
 
Dagens ord är skam.
 
 
" De första skamkänslorna uppkommer när barnet inser att det inte räckte till."
 
 
"Överdriven skuld, liksom skam, begränsar livet och tar mycket energi. Den utlöses inte av att man handlat fel utan av mindervärdeskänsla och känsla av otillräcklighet.
 
 
"Grundläggande orsaker till överdriven skuld är kärlekslös barndom eller upplevelser av att bli övergiven. Eventuellt har man som barn alltför tidigt varit tvungen att bära ansvar för sitt eget och sina närståendes liv, till exempel på grund av föräldrarnas missbruksproblem."
 
"Skam är något av det svåraste som finns att leva med och ta itu med. Ofta sitter den så djupt inne, begravd under så många lager av rädsla att den tar lång tid att läka. Det är svårt att möta något som man inte vill ska finnas, som inte får finnas. Skammen gör allt för att skydda sig från att bli sedd!
 
Skam är en svår känsla att bära eftersom den angriper självrespekten. Skam, till skillnad från att skämmas, är en djupt rotad känsla av att inte vara älskad, att inte duga och/eller en känsla av avsky inför den man är. En person som upplever skam är ofta underlägsen och känner sig otillräcklig. Skammen ligger under ytan och saboterar livet för många människor."
 
 
”Skam handlar om att känna sig utsatt, blottad och naken. Vi är rädda för förakt. Skam handlar om att jag är något dåligt. Skam är som en spricka i självet."
 
 
"- Skam att inte vara älskad-

Den djupaste skammen är upplevelsen av att inte ha varit älskad för den man är, i kombination med att ha tvingats att inte låtsas om det eller till och med hävda motsatsen - en grundläggande livslögn.
Skammen döljer en grundläggande längtan att relatera och höra till - samtidigt som den skyddar och bevarar denna längtan. Skammen utgör på detta sätt en vallgrav i ett befästningsverk.
För många är det övermäktigt att våga tala öppet om sin skam och man hittar på olika sätt att försöka leva utan att ta itu med den."
 
 
 
 
 
 
"Shame. It says, “There is something fundamentally wrong with you.” It is the lie at the very root of our identity. If I did something wrong, I can apologize and make amends. But if I am fundamentally wrong, what hope do I have?

Our greatest need is to be loved, to belong, to be accepted as we are. Shame says the exact opposite – that we do not fit in, are not acceptable as is and, fundamentally, are not lovable. Shame is the fundamental lie that keeps us separate, and it wreaks havoc in self-hatred and self-rejection."
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Källor:
 
https://sv.wikipedia.org/wiki/Skamk%C3%A4nsla
 
http://www.malinrinman.se/terapiteman/skam-och-skuld/
 
https://www.nyyti.fi/sv/opiskelijoille/information/skuld/
 
http://www.patheos.com/blogs/freedhearts/2015/07/27/the-church-is-killing-its-gay-children-the-deadly-results-of-shame/

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0